DOCKET #

MASTER LIST OF ISSUES BETWEEN SBC AND  THE PAGER COMPANY

ATTACHMENT 11 NETWORK INTERCONNECTION ARCHITECTURE 


	Issue Statement
	Issue No.
	Attachment and Section(s)
	CLEC Language
	CLEC Preliminary Position
	SBC MISSOURI Language
	SBC MISSOURI Preliminary Position

	Should the ICA obligate SBC to continue to provide network elements that are no longer required to be provided under applicable law or should the ICA clearly state that SBC is required to provide only UNEs that it is lawfully obligated to provide under Section 251(c)(3) of the Act?

	1
	NIA

Introduction
	This Attachment 11: Network Interconnection Architecture to the Agreement describes the technical arrangement by which CLEC and SBC MISSOURI will interconnect their networks in the event that CLEC is choosing to operate as a Facility-Based Provider in a given SBC MISSOURI Local Exchange Area.  The arrangements described herein do not apply to the provision and utilization of  UNEs, which are addressed in Attachment 6:   Unbundled Network Elements. 


	"CLEC has not provided its input to this DPL as of the time of filing.  But it is SBC Missouri's understanding that CLEC opposes SBC Missouri's proposed language and is supporting the competing language identified in its column."


	This Attachment 11: Network Interconnection Architecture to the Agreement describes the technical arrangement by which CLEC and SBC MISSOURI will interconnect their networks in the event that CLEC is choosing to operate as a Facility-Based Provider in a given SBC MISSOURI Local Exchange Area.  The arrangements described herein do not apply to the provision and utilization of Lawful UNES, which are addressed in Attachment 6:  Lawful Unbundled Network Elements. 


	See UNE Appendix Issue #1.

	(a) Should the definition of “Local Tandem” be included in the Agreement?

(b)  Should the agreement utilize the term “Local Only Tandem Switch?
	2
	1.7

1.12
	1.7
“Local Tandem” refers to any Local, Local/IntraLATA, or Local/Access Tandem Switch serving a particular LCA (defined below).

1.12
“Local Tandem Switch” is defined as a switching machine within the public switched telecommunications network that is used to connect and switch trunk circuits between and among other central office switches for Section 251(b)(5) and ISP Bound Traffic.


	"CLEC has not provided its input to this DPL as of the time of filing.  But it is SBC Missouri's understanding that CLEC opposes SBC Missouri's proposed language and is supporting the competing language identified in its column."


	1.7
“Local Tandem” refers to any Local Only, Local/IntraLATA, or Local/Access Tandem Switch serving a particular LCA (defined below).

1.12
“Local Only Tandem Switch” is defined as a switching machine within the public switched telecommunications network that is used to connect and switch trunk circuits between and among other central office switches for Section 251(b)(5) and ISP Bound Traffic.


	(a) Yes. Within SBC MISSOURI’s network architecture, there are tandems that have been provisioned to handle specific types of traffic.  Among these types of tandems are Local Only, Local/IntraLATA and Local/Access Tandem.  Each of these tandems are provisioned to handle Section 251(b)(5) and ISP-Bound Traffic. This term is used to easily combine all three of these tandem types into a term that can be easily used throughout the contract

(b) Yes. One of the types of tandems in SBC MISSOURI’s network is a Local Only Tandem.  A Local Only Tandem is provisioned to only handle Section 251(b)(5) traffic and ISP Bound Traffic. It is important to define each type of tandem because not all the tandem provisions within the contract apply to all the different types of tandems.  Some provisions apply only to the Local Only Tandem.

	(a) Should the parties utilize two-way trunking?

(b)Should a non-251/252 service such as Transit Service be negotiated separately?


	3
	1.10

3.1.1

3.4

5.0

5.1
	1.10
“Local Interconnection Trunk Groups” are one-way or two-way trunk groups used to carry Section 251(b)(5)/IntraLATA Toll Traffic. 
3.1.1 Each SBC MISSOURI Local Tandem in the LCA where CLEC Offers Service when there are SBC MISSOURI Local Tandem(s) in the LCA where CLEC Offers Service. DEOT group(s) shall be provisioned as one-way or two-way trunks. 
3.4 DEOT group(s) shall be provisioned as one-way or two-way trunks.

5.0 ASR Control for trunk groups

5.1 CLEC shall have administrative and order control (e.g., determination of trunk group size) of all trunk groups provisioned between CLEC and SBC MISSOURI with the limited exception detailed in section 5.3 below
	"CLEC has not provided its input to this DPL as of the time of filing.  But it is SBC Missouri's understanding that CLEC opposes SBC Missouri's proposed language and is supporting the competing language identified in its column."


	1.10
“Local Interconnection Trunk Groups” are two-way trunk groups used to carry Section 251(b)(5)/IntraLATA Toll Traffic between CLEC end users and SBC MISSOURI end users.

3.1.1 Each SBC MISSOURI Local Tandem in the LCA where CLEC Offers Service when there are SBC MISSOURI Local Tandem(s) in the LCA where CLEC Offers Service. DEOT group(s) shall be provisioned as two-way trunks and used as two-way trunks.

3.4
DEOT group(s) shall be provisioned as two-way trunks and used as two-way trunks.

5.0 ASR Control for two-way trunk groups

5.1 CLEC shall have administrative and order control (e.g., determination of trunk group size) of all two-way trunk groups provisioned between CLEC and SBC MISSOURI with the limited exception detailed in section 5.3 below

	(a)Two-way trunking architecture is the appropriate architecture. Two-way trunking is the most efficient method of trunking for the network to minimize the impact on tandem and end office trunk port capacity for both Parties.

(b)Yes. SBC is attempting to clarify that this agreement  is for the exchange of traffic between the Parties’ end users.  CLEC’s undefined, ambiguous and indistinct term “network” should be rejected by this Commission.  This vague terminology could be taken to imply that CLEC intends to send SBC non-CLEC end user originated traffic. Further, a non-251/252 service such as Transit Service should be negotiated separately. It is SBC Missouri’’s position that this issue is not arbitrable because neither Section 251, nor any other provision of the Act requires ILECs to provide transit service. Pursuant to the Fifth Circuit’s recent decision in Coserv LLC v. Southwestern Bell Telephone Co., 350 F.3d 482 (5th Cir. 2003)(“Coserv”), non-251(b) and (c) items are not arbitrable, unless both parties voluntarily consent to the negotiation/arbitration of such items.   SBC does not (and did not) agree to do so. Accordingly, the Commission must decline CLEC’s attempt to have the Commission arbitrate this issue  


	a. Should CLEC be required to interconnect on SBC MISSOURI’s network?

b. Should the parties establish additional POIs when traffic through an existing POI exceeds 24 DS1s over three consecutive months?
	4
	NIA

SBC- 1.17

2.1

2.1.1

2.1.2

2.1.3

2.1.4

2.1.5
	1.17 none

2.1 The Parties will interconnect their network facilities, using any technically feasible method, at a minimum of one CLEC designated Point of Interconnection (POI) within the LATA where CLEC Offers Service.  The POI(s) shall be established at any technically feasible point within SBC MISSOURI’s network (including, without limitation, tandems, end offices, outside plant, customer premises, and at “carrier hotels”).

2.1.5
 The following are the Parties’ responsibilities when new POIs need to be established: 

(i)
The new POI location shall be at CLEC’s designation.

(ii)
Additional POIs shall be established, using any technically feasible method, at any technically feasible point within SBC MISSOURI’s network (including, without limitation, tandems, end offices, outside plant, customer premises, and at “carrier hotels”).


	"CLEC has not provided its input to this DPL as of the time of filing.  But it is SBC Missouri's understanding that CLEC opposes SBC Missouri's proposed language and is supporting the competing language identified in its column."


	1.17 A “Tandem Serving Area” or “TSA” is  an SBC MISSOURI area defined by the sum of all local calling areas served by SBC MISSOURI End Offices that subtend an SBC MISSOURI tandem for Section 251(b)(5)/IntraLATA Toll Traffic as defined in the LERG  

2.1 The Parties will interconnect their network facilities at a minimum of one CLEC designated Point of Interconnection (POI) within SBC MISSOURI’ network in the LATA where CLEC Offers Service.

2.1.1
A “Single POI” is a single point of interconnection within a LATA on SBC MISSOURI’s  network that is established to interconnect SBC MISSOURI’s network and CLEC’s network for the exchange of Section 251(b)(5)/IntraLATA Toll Traffic.

2.1.2
The Parties agree that CLEC has the right to choose a single POI or multiple POIs.

2.1.3
When CLEC has established a single POI (or multiple POIs) in a LATA,  CLEC agrees to establish an additional POI: 

(i)  in any SBC MISSOURI  TSA separate from any existing POI arrangement when traffic to/from that  SBC MISSOURI TSA exceeds twenty-four (24) DS1s at peak over three (3) consecutive months, or 

(ii) at an SBC MISSOURI End Office in a local calling area not served by an SBC MISSOURI tandem for Section 251(b)(5)/IntraLATA Toll Traffic when traffic to/from that local calling area exceeds twenty-four (24) DS1s at peak over three (3) consecutive months

2.1.4
The additional POI(s) will be established within 90 days of notification that the threshold has been met. 

	(a) Under 251(c)(2) CLEC may only interconnect with SBC on SBC’s network.  As clarified in the FCC’s Triennial Review Order, SBC network CLEC proposes to interconnect at three locations which are outside of SBC’s network.  The FCC clarified, in the Triennial Review Order, that an ILEC’s network does not include entrance facilities (see ¶¶ 366 – 367).

47 CFR Section 51.305 provides  that an incumbent shall provide interconnection with the incumbent LEC’s network at any technically feasible point within the incumbent LEC’s network.  Outside plant facilities, customer premises and carrier hotels  are not within SBC MISSOURI’s network and therefore are not valid points of interconnection.  

(b) SBC’s proposed language provides that a CLEC  may establish  one POI in the LATA until such time as CLEC reaches 24 DS1s worth of traffic to another Tandem Serving Area or an End Office not served by an SBC  tandem for Section 251(b)(5)/IntraLATA Toll traffic. 

Previously other Commissions have recognized that, while a single POI may be appropriate for entry into a new market, there is a point at which a single POI is no longer appropriate.  As stated by the Texas Commission in Docket No. 21791,  “While the establishment of a single POI  may be efficient during initial market entry, once growth accelerates, what was initially economically efficient may become extremely burdensome for one party  Although the FCC’s First Report and Order expressly provides for interconnection at any technically feasible point, it does not appear to state that only one POI is required.”

Accordingly, when traffic levels rise after market entry, facilities should change to reflect and account for the increased traffic volume.  If they do not, a carrier is putting the reliability of both networks in a vulnerable position.  Though a single POI may help a new entrant establish a foothold in a given market or LATA, as growth accelerates, multiple POIs provide the diversity, security and reliability that a single POI does not.

A catastrophic failure at that single POI location, such as a fire, network failure, or other disaster, could completely isolate that carrier’s network from the PSTN.  While the PSTN contains many built-in redundancies to protect itself from such catastrophic events, the PSTN cannot guarantee protection from a single point of failure to a carrier that chooses to place all of its access to the PSTN through a single POI.  

Additionally, problems in one carrier’s network can create a backlash into other carrier’s networks, causing blocked calls.  Blocking calls has an exponential effect due to customer attempts to redial the telephone number.  Any long range planning of a telecommunications carrier’s network should include redundant protections on behalf of that carrier’s end users as well as the general public’s safety.  The successful completion of calls  for any carrier’s end users demands nothing less.



	Should a CLEC be required to direct end office trunk once traffic between the parties exceed one DS1 (or 24 trunks)?


	5
	NIA

3.2
	3.2 When CLEC Offers Service in an LCA that has at least one SBC MISSOURI Local Tandem, and the Section 251(b)(5)/IntraLATA Toll Traffic between CLEC and an SBC MISSOURI End Office which subtends an SBC MISSOURI Local Tandem in the LCA exceeds 24 DS0s at peak over a period of three consecutive months , CLEC may, at its election, establish a Direct End Office Trunk Group (Local Interconnection Trunk Group that terminates to a SBC MISSOURI End Office also known as a “DEOT” group) to that SBC MISSOURI End Office. SBC MISSOURI will not charge CLEC for the transport facility(ies) associated with the DEOT from the CLEC designated POI to the SBC MISSOURI End Office(s) where the CLEC DEOT was established
	"CLEC has not provided its input to this DPL as of the time of filing.  But it is SBC Missouri's understanding that CLEC opposes SBC Missouri's proposed language and is supporting the competing language identified in its column."


	3.2 When CLEC Offers Service in an LCA that has at least one SBC MISSOURI Local Tandem, and the Section 251(b)(5)/IntraLATA Toll Traffic between CLEC and an SBC MISSOURI End Office which subtends an SBC MISSOURI Local Tandem in the LCA exceeds 24 DS0s at peak over a period of three consecutive months , CLEC shall, establish a Direct End Office Trunk Group (Local Interconnection Trunk Group that terminates to a SBC MISSOURI End Office also known as a “DEOT” group) to that SBC MISSOURI End Office. SBC MISSOURI will not charge CLEC for the transport facility(ies) associated with the DEOT from the CLEC designated POI to the SBC MISSOURI End Office(s) where the CLEC DEOT was established
	Yes. SBC requests all carriers to establish direct end office trunks (DEOTs) at a DS1 threshold, which is the threshold it uses to determine when SBC must establish  DEOTs itself. DEOTs are necessary to protect SBC’s network and minimize tandem exhaust. CLEC proposes to establish DEOTs at its sole option however concerns for tandem exhaust, cost, and ability to serve multiple CLECs suggest that CLECs should be required to establish DEOT once traffic rises to a sufficient level that could potentially cause risks to the existing tandem and create Tandem exhaust.  SBC has determined that the appropriate traffic threshold for all carriers for the DEOT requirements is DS1.  CLEC should be required to establish a DEOT consistent with the carrier community and SBC Missouri.
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Key:  Bold represents language proposed by SBC and opposed by CLECs.
Underline represents language proposed by CLEC..


