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Q. PLEASE STATE YOUR NAME AND BUSINESS ADDRESS. 

A. My name is Marvin Nevels.  My work address is 308 S. Akard Street, Dallas, 

Texas 75202. 

 

Q. ARE YOU THE SAME MARVIN NEVELS THAT SUBMITTED 
DIRECT TESTIMONY IN THIS PROCEEDING ON MARCH 30TH, 
2007?    

A.   Yes. 

 

II. PURPOSE OF TESTIMONY 14 

15 

16 

17 

18 

19 

20 
21 
22 
23 

24 

 

Q. WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR REBUTTAL TESTIMONY? 

A. The purpose of my Rebuttal Testimony is to address the fiber-based collocation 

issues raised in the Direct Testimony of CLEC witness Mr. Gillan.    

 

Q. PLEASE IDENTIFY THE SPECIFIC AREAS RELATING TO FIBER-
BASED COLLOCATION THAT YOU ADDRESS IN YOUR REBUTTAL 
TESTIMONY. 

A. My Rebuttal Testimony focuses on the “Comparable Transmission Facilities” 

aspect of the FCC’s fiber-based collocation rules, specifically, the appropriate 
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treatment of what is generally referred to as “Collocation-to-Collocation Cross-

Connections” (or “collo-to-collo arrangements”).  

 

Q. PLEASE FIRST OUTLINE THE PRINCIPAL ARGUMENTS MADE BY 
MR. GILLAN. 

A. In his Direct Testimony, Mr. Gillan asserts that, in a collo-to-collo arrangement, 

only one of the CLECs (at most) can be counted as a fiber-based collocator 

(“FBC”) under the FCC’s rules for determining non-impairment of a wire center.  

Stated another way, he asserts that the carrier utilizing a collo-to-collo 

arrangement is not employing either a traditional or less traditional collocation 

arrangement for purposes of qualifying as an FBC under the FCC’s rules.   

 

Mr. Gillan rests his claim on two theories.  First, he contends that a DS-3 facility 

that connects such collocators is not “comparable” to a fiber transmission facility 

because only facilities with at least three DS-3s of capacity qualify as 

“comparable” to fiber. (Gillan Direct, p. 27).  Second, he contends that AT&T 

Missouri cannot count more than one collocator because only one of the two 

“operates” a fiber transmission facility that “terminates” in and “leaves” the wire 

center. (Gillan Direct, p. 27).  As my Rebuttal Testimony demonstrates, Mr. 

Gillan’s arguments are incorrect from a network perspective and should be 

rejected. 
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Q. PLEASE SUMMARIZE THE ISSUES RAISED BY MR. GILLAN’S 
DIRECT TESTIMONY. 

A. Mr. Gillan raises essentially two issues, as follows:  

 

ISSUE 1 -- What facilities qualify as “comparable transmission facilities” 
pursuant to FCC Rule 51.5 regarding FBCs?1

Mr. Gillan contends that a “comparable transmission facility” cannot include a 

cross connected collocation arrangement, on the theory that the cross connect 

itself does not leave the wire center.  I will explain why Mr. Gillan’s contention is 

flawed.     

 

ISSUE 2 -- Should a carrier that is cross-connected to another collocator be 
counted as an FBC?2   
Mr. Gillan argues that a carrier must possess optronics in order to “operate” a 

fiber-optic cable and thus qualify the arrangement as a comparable transmission 

facility.  I demonstrate below why this is likewise incorrect from a network 

engineering perspective. 

 

 
1 See Rebuttal Testimony of Carol Chapman, pp.55-58, Fiber-based Collocator Dispute 2 – How should the 
term “comparable transmission facility” be defined?  
2  See Rebuttal Testimony of Carol Chapman, pp. 47-55, Fiber-based Collocator Dispute 1 – Does the 
definition of Fiber-based Collocator include collo-to-collo arrangements in which the connecting carrier 
establishes service without providing optronics for fiber that leaves the wire center? 
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Q. HAVE YOU PROVIDED A DIAGRAM TO ASSIST IN YOUR 
DISCUSSION OF THESE ISSUES? 
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A. Yes.  Attachment MN-1 to this Rebuttal Testimony shows a collo-to-collo 

arrangement.  Collocator #1 in the diagram owns fiber transport facilities that 

leave the wire center.  Collocator #2 in the diagram has a coaxial cross connection 

between itself and Collocator #1 and uses the combination of that cross 

connection and the fiber transport facility to send and receive traffic.  The cross 

connection has DS-3 or greater capacity.  The question here is whether Collocator 

#2 should be counted as an FBC under the FCC’s rules.  I will refer to this 

diagram to illustrate points later in this Rebuttal Testimony.   

 

ISSUE 1 - COMPARABLE TRANSMISSION FACILITIES 12 

13 
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What facilities qualify as “comparable transmission facilities” pursuant to FCC 
Rule 51.5 regarding FBCs? 

 

Q. WHAT IS THE DISPUTE REGARDING THIS ISSUE?  

A. As explained in my Direct Testimony and Ms. Chapman’s Direct Testimony, 

AT&T Missouri’s position is that a collocator that is cross connected at a DS-3 

(or higher capacity) level to a fiber facility that leaves the wire center counts as an 

FBC for purposes of the FCC’s Rule 51.5 (leaving aside the AT&T-BellSouth 

merger commitment).  Mr. Gillan, by contrast, claims that any facility with less 

than 3 DS-3’s of capacity cannot be treated as “comparable” to fiber. (Gillan 

Direct, p. 27).    
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A. As discussed in my Direct Testimony (Nevels Direct, p. 11), a DS-3 level of 

capacity enables simultaneous transmission of 672 voice-grade equivalent 

telephone calls.  With appropriate equipment, however, the 672 voice-grade 

equivalent lines leaving the central office can be used to serve many times more 

than that.  For example, most digital loop carriers (“DLCs”)3 deployed today will 

allow concentrations of 4:1 or higher.  This equipment allows many subscribers to 

share the same trunk facilities, similar to what switches have done for decades.  

With a 4:1 concentration ratio, 672 trunks leaving the office could support 2,688 

subscriber lines to serve end-users from that central office.  This substantial 

amount of capacity supports treating a DS-3 as comparable to fiber.  Moreover, 

the FCC treated fixed wireless arrangements as “comparable” to fiber transport, 

and fixed wireless arrangements can begin at a DS-3 level of capacity.  The same 

logic should apply to a DS-3 coaxial cable arrangement.  (Nevels, Direct, p. 11).   

 

Q. WHY WOULD MR. GILLAN’S PROPOSAL OF ONLY COUNTING 
COMPARABLE TRANSIMISSION FACILITIES THAT START AT THE 
LEVEL OF 3 DS-3’s BE INAPPROPRIATE? 

A. It is important to understand that 3 DS-3’s equals an OC-3, and an OC-3 is always 

fiber.  Thus, using a “3 DS-3’s” standard would completely eliminate the FCC’s 

category of “comparable” transmission facilities, since the only thing that would 

be “comparable” to fiber would be an OC-3 or above.  This would be inconsistent 

 
3 A digital loop carrier derives multiple channels from a single distribution cable running from a central 

office to a remote site. 
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with the FCC’s intent.  Moreover, the FCC stated that fixed wireless arrangements 

are “comparable” to fiber transmission facilities, and such arrangements can begin 

at a DS-3 level of capacity. 

 

Q. MR. GILLAN CONTENDS THAT HE IS UNAWARE OF ANY 
INTEROFFICE FACILITIES THAT OPERATE BELOW AN OC-3 
LEVEL.  IS THAT RELEVANT?  

A. No.  Mr. Gillan leaves out the fact that an intraoffice DS-3 level coaxial cable can 

be used in conjunction with interoffice fiber facilities of another carrier to create a 

facility that terminates in a collocation arrangement and leaves the wire center, 

thus enabling interoffice transport.  As explained in the Direct Testimony of Carol 

Chapman, classifying a CLEC that uses such a facility as an FBC is consistent 

with the FCC’s definition of an FBC. 

 

ISSUE 2 – COLLO-TO-COLLO CROSS-CONNECTIONS 15 

16 
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Should a carrier that is cross-connected to another collocator be counted as an 
FBC?   

 

Q. WHAT IS THE DISPUTE REGARDING THIS ISSUE? 

A. Mr. Gillan argues that a cross-connected CLEC does not “operate” the 

transmission facility that “terminates” within the wire center and “leaves” the 

wire center, and therefore, cannot qualify as an FBC. (Gillan Direct, p. 27).  

AT&T Missouri disagrees. 
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Q. PLEASE EXPLAIN HOW A CROSS-CONNECTED CARRIER 
“OPERATES” A FIBER-OPTIC CABLE OR COMPARABLE 
TRANSMISSION FACILITY. 
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A. I will discuss this issue by referring to the diagram of a collo-to-collo arrangement 

in Attachment MN-1.  Mr. Gillan claims that Collocator #2 in Attachment MN-1 

(the cross-connected carrier) does not “operate” a fiber or comparable facility 

because Collocator #2 may not own any optronics equipment connected to the 

facility.  (Gillan Direct, p. 26).  But a carrier need not “own” optronics in order to 

“operate” the relevant transmission facility.  On the contrary, the control that 

Collocator #2 exercises over the transmission facility meets any reasonable 

definition of “operate.”  As I have depicted in Attachment MN-1, Collocator #2 

has multiplexing equipment that aggregates traffic and transmits it over a coaxial 

cable at a DS-3 level of transmission.  Collocator #2 makes engineering and 

market entry determinations in deciding whether and when to lease fiber-optic 

cable capacity, the amount of fiber-optic cable capacity needed, the type of cross-

connect facility that it will use, the capacity of that cross-connect, and the type 

and quantity of its own facilities to place in its collocation arrangement.  

Collocator #2 can test its facility from its collocation arrangement to the other end 

of the circuit in a distant location in the same manner that Collocator #1 can test 

its equipment.  Collocator #2 can “turn off” the system by terminating the cross-

connect facility or the lease or purchase arrangement for capacity on the fiber-

optic cable.   
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Q. IN THE EXAMPLE YOU HAVE BEEN USING, IS COLLOCATOR #2’S 
ABILITY TO OFFER SERVICES DIMINISHED BY NOT HAVING 
OPTRONICS IN ITS COLLOCATION ARRANGEMENT? 
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A. No, not at all.  Collocator #2 controls the use of the facility with respect to the 

size of the signal it requires to meet the needs of its customers, whether or not the 

related optronics are part of its proprietary network.  The effect is that the size of 

the signal is determined and created by equipment that is controlled and operated 

by Collocator #2.  By placing a coaxial or fiber-optic cable between itself and 

Collocator #1, the signal is able to leave the central office over Collocator #1’s 

fiber, without interruption or interference by Collocator #1.  In short, a CLEC that 

is cross connected to another CLEC is operating, running or controlling a facility 

that is capable of realizing a DS-3 level of transmission from that carrier’s 

collocation arrangement out of the wire center to the rest of its network.  Thus, 

Mr. Gillan’s emphasis on whether the collocated CLEC actually owns the 

optronics that connect to fiber is misplaced. 

 

Q. DOES ANYTHING IN THE FCC’S TRRO INDICATE THAT BOTH 
CARRIERS IN A COLLO-TO-COLLO ARRANGEMENT COULD BE 
COUNTED AS FBCs? 

A. Yes.  The FCC explicitly referred to the Verizon CATT arrangement as an 

example of a less traditional collocation arrangement that could still count for 

FBC purposes.  The CATT arrangement is comparable to a collo-to-collo 

situation.  As I explained in my Direct Testimony, the Verizon CATT 

arrangement allows CLECs to lease fiber capacity from another carrier, thus 

avoiding many of the costs associated with the deployment of a fiber facility.   
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Q. PLEASE EXPLAIN FURTHER WHY AT&T MISSOURI’S COLLO-TO-
COLLO ARRANGEMENT SHOULD BE TREATED NO DIFFERENTLY 
THAN VERIZON’S CATT ARRANGEMENT. 
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A. In discussing fiber-based collocation arrangements, the FCC expressly noted that 

“the collocation arrangement” could “include less traditional collocation 

arrangements such as Verizon’s CATT fiber termination arrangements.”  TRRO, ¶ 

102.  As I explained in my Direct Testimony, the Verizon CATT arrangement 

allows all collocated carriers to connect to fiber interoffice transmission facilities 

brought into the central office by another carrier.  The FCC determined that 

collocated carriers connected to a CATT arrangement do count as fiber-based 

collocators, and it made no exception to exclude them.  For purposes of the FCC’s 

discussion and as a practical matter, the kind of AT&T Missouri collo-to-collo 

arrangement I have discussed is no different.   

 

Q. ARE THERE ANY OTHER PROBLEMS WITH MR. GILLAN’S 
EMPHASIS ON WHICH CLEC OWNS THE OPTRONICS? 

A. Yes.  As Ms. Chapman discusses in her Rebuttal Testimony, the FCC has 

emphasized that its non-impairment thresholds should rely on readily available 

data that ILECs already possess.  When AT&T Missouri conducts a physical 

inspection of a central office for fiber-based collocators, it cannot tell -- standing 

outside the collocation cage -- whether a carrier has optronics in that cage or is 

connecting to optronics in another CLEC’s cage.  In fact, we cannot tell what goes 

on inside the cages at all – all we can see is the facility connecting the cages, 

which we can determine to be DS-3 or higher.   Mr. Gillan’s proposed approach 
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would require ILECs to seek from CLECs information (probably confidential 

information of the type CLECs are not likely to be inclined to provide AT&T 

Missouri) about their network configuration, which is precisely the kind of 

discovery-driven process the FCC wanted to avoid. 

 

Q. MR. GILLAN ALSO CONTENDS THAT COLLOCATOR #2 DOES NOT 
OPERATE A TRANSMISSION FACILITY THAT “TERMINATES” IN 
THE CENTRAL OFFICE.  (GILLAN DIRECT, P. 23).  PLEASE 
RESPOND. 

A. Collocator #2 obviously operates a transmission facility that terminates in its 

collocation space – the combined DS-3 fiber facility running from its space to 

Collocator #1 and then out of the central office.  This is straightforward, but the 

CLECs’ claim that a fiber interoffice facility can terminate only once, i.e., at 

Collocator #1’s space.  That argument again ignores the nature of a collo-to-collo 

arrangement.  The transmission path at issue for Collocator #2 is the capacity that 

it obtains on Collocator #1’s fiber via the DS-3 connection, and the termination 

point of that path is in Collocator #2’s collocation arrangement. 

 

Q. MR. GILLAN ALSO IMPLIES (GILLAN DIRECT, P. 27) THAT A 
COLLOCATOR MAY NOT BE COUNTED AS A FIBER-BASED 
COLLOCATOR IF THE FACILITY THAT CONNECTS IT TO 
ANOTHER COLLOCATOR DOES NOT “LEAVE” THE WIRE CENTER.  
PLEASE RESPOND.   

A. Mr. Gillan makes the same error here as he does regarding the meaning of 

“terminate.”  When looking at a collocation-to-collocation connection, Mr. Gillan 

singles out the cabling between the two collocation arrangements and sees it as a 
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discrete transmission route that begins and ends at those two locations.  He fails to 

acknowledge that the collo-to-collo connection is just a small segment of an 

uninterrupted transmission route that leaves the wire center; in other words, he 

fails to view the transmission facility as a whole.  Attachment MN-1 shows that 

all of the cabling and equipment, from points A through J, make up the 

comparable transmission facility.
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4  By tracing these points it is clear that 

Collocator #2 “operates” a comparable transmission facility that terminates within 

its arrangement (at point A) and “leaves the wire center” (at point J).  

 

Q. PLEASE EXPLAIN WHAT YOU MEAN BY SAYING THAT MR. 
GILLAN FAILS TO VIEW THE TRANSMISSION FACILITY AS A 
WHOLE. 

A. Mr. Gillan singles out the cabling between the two collocation arrangements that I 

have depicted in Attachment MN-1.  For ease of understanding, I have identified 

this section of cabling as being between points C and D on Attachment MN-1.  

AT&T Missouri refers to this cabling as collocation-to-collocation cabling. 

 

Q. PLEASE EXPLAIN WHICH PORTIONS OF THE NETWORK 
REPRESENTED IN ATTACHMENT MN-1 MAKE UP A COMPARABLE 
TRANSMISSION FACILITY FOR PURPOSES OF THE FCC’S FBA 
RULE. 

A. All of the cabling and equipment, from points A through J in Attachment MN-1, 

make up the comparable transmission facility.  By tracing these points, one can 

 
4 As seen in Attachment MN-1, the coaxial cable is connected to the fiber-optic terminal in Collocator 

#1’s arrangement.  Upon reaching the fiber optic terminal, the electrical DS-3 signal is converted to an 
optical signal and “leaves the wire center” on the fiber-optic entrance facility owned by Collocator #1. 
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point J).  

 

IV. CONCLUSION 5 
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Q PLEASE SUMMARIZE HOW THE MISSOURI COMMISSION SHOULD 
RULE WITH RESPECT TO THE MATTER OF COLLO-TO-COLLO 
CROSS CONNECT ARRANGEMENTS? 

A. I have explained why AT&T Missouri’s identification of collocation-to-

collocation arrangements that utilize a coaxial cable to access another carrier’s 

fiber-optic entrance facility meets the FCC’s definition of a fiber-based 

collocator.  I have shown that it is reasonable for AT&T Missouri to include these 

types of arrangements based on the capacity of a DS-3, which is comparable to a 

fiber-optic cable.   

Based upon the information that I have provided in my Direct and Rebuttal 

Testimony, as well as Ms. Chapman’s discussion of the issue, the Commission 

should rule in favor of AT&T Missouri and approve the counting of cross 

connected facilities where one collocated carrier acquires capacity from another 

carrier.  Counting both carriers as fiber based collocators is in line with the intent 

of the FCC’s inclusion of “comparable” transmission facilities.  

 

Q. DOES THIS CONCLUDE YOUR REBUTTAL TESIMONY? 

A. Yes.  
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