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At the March 13, 2007 meeting of the Missouri Ethics Commission, your request for an opinion
was discussed. The following is the Commission’s response to your questions:

[ represent organizations formed to do education and grassroots lobbying campaigns regarding
an initiative measure expecied to be on the ballot in the November 2008 general election. This
effort may include some direct lobbying of legislators. I am seeking to assist these organizations
to be sure that their planned actions will be in compliance with Missouri campaign finance laws.

The organizations are considering whether (o contract with a sitting Missouri legislator for the
purpose of doing fund-raising.

We request an opinion from the MEC as to whether there are legal or ethical restrictions on
such employment for fund-raising activities, and if so, what steps may be taken by the
organization or the legislator to insure compliance with the law.

As the question does not specify the type of fundraising activities involved, the Commission
advises you to be aware of the provisions of both Chapters 105 (conflict of interest, lobbying,
and personal financial disclosure reporting ) and Chapter 130 (campaign finance disclosure ) of
the Missouri Revised Code.

The member of the General Assembly should be aware of the provisions in Section 105.456,
RSMo and should be aware of the responsibilities to report a substantial interest in any measure
that appears before the Geperal Assembly. While seeking funds from the State of Missouri
and/or any agency of the state, would be violation of conflict of interest statutes contained in
Chapter 103, it may not be a violation of these statutes to solicit funds from other entities. The
member should be especially cognizant of any appearance of impropriety which might exist due
to the member’s fundraising, making it clear that the fundraising is not being conducted in the




MEC

Commission QOpinion \Y ,
s " COPY OPINION NO.
2007.03. L. 08—~ ")

member’s official elected capacity. Such distinctions are not alwaysoheTous tr ENINEIS 0f he
general public.

The Commission advises you to be familiar with all of the Conflict of Interest statues in Sections
105.452, 105.454, 105.456 and 105.461 RSMo.For example, subsections {2) and (3} of Section
105.452, RSMo prohibit the elected official from using or disclosing confidential information
with the intent to obtain financial gain, and “confidential information” is defined in Section
105.450(5), RSMo as “all information whether transmitted orally or in writing which is of such a
nature that it ts not, at the time, a matter of public record or knowledge.” Therefore, no payment
for employment could be received by an elected official or a business with which he is associated
if, in the course of rendering those services, the elected official used or disclosed confidential
information. In addition, if the amount of payments paid for employment exceed the fair market
value of the services provided and the payor subsequently asked the member to act in his or her
official capacity in a specific way, a question could exist about whether the excess amount had
been paid or received for that purpose.

The official and lobbyists would also need to be cognizant of any reportable lobbying
expenditures on behalf of the member of the General Assembly. The Commission directs you to
the definttion of lobbyist expenditure under Section 105.470(3) RSMo and the reporting
requirements contained in Section 105.473 RSMo. For example, if the member solicits funds
from a registered lobbyist, any funds may qualify as a reportable lobbyist expenditure. In
general, the lobbyist and member would need to be cognizant of any reportable food, beverage
and travel expenditures.

@ In addition, if the member of the General Assembly were a candidate for office and such

payments were made directly to the member, questions about whether they were payments for
services or were contributions in support of candidacy would have to be answered by
ascertaining the value of those services relative to the amounts of those payments and the
intentions of the parties at that time. The employment arrangement would need to handled in a
way which would not be a breach of any of the provisions cited above.

The member of the General Assembly should also contact the Chief Clerk of the House of
Representatives or the Secretary to the Senate to determine if that regulating body has any rules
concerning such activity

The Commission has serious concerns about the ability of the elected official to avoid violation
of these laws while employed for fundraising by entities on issues that may come before the
General Assembly.
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