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 INTRODUCTION 
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A. My name is James E. Stidham, Jr.  My title is Associate Director – Corporate 

Regulatory Planning and Policy.  My business address is 208 S. Akard Street, 

Room 3041, Dallas, Texas 75202.   

 

Q. ARE YOU THE SAME JAMES E. STIDHAM WHO PREVIOUSLY 

TESTIFIED IN THIS CASE? 

A. Yes.  

 

Q.   WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR REBUTTAL TESTIMONY? 

A.   My Rebuttal Testimony responds to the August 11, 2006 Compliance Filing of 

USCOC of Greater Missouri, LLC, d/b/a US Cellular (“U.S. Cellular”), except 

Appendix 3 of the Compliance Filing.1  Appendix 3 was designated as Highly 

Confidential, and consequently, I have not viewed that particular appendix.  I 

recommend that the Commission consider the information and analysis I provide 

in assessing whether U.S. Cellular’s build out plan complies with the 

Commission’s rules and federal law.  

 

Q. PLEASE IDENTIFY THE MAIN POINTS CONVEYED BY YOUR 

REBUTTAL TESTIMONY. 

A. U.S. Cellular’s Compliance Filing is deficient because: 

 
1 U.S. Cellular’s filing is comprised of a “Two-Year Network Improvement Plan” with five appendices.   
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• U.S. Cellular’s two-year network improvement plan does not meet the 
requirement to offer supported services “throughout” the service area for 
which U.S. Cellular seeks ETC designation.  47 U.S.C. § 214(e)(1); 4 CSR 
240-3.570(2)(A)(3). 
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• U.S. Cellular’s proposed use of federal Universal Service High-Cost 

support with respect to its network in AT&T Missouri’s wire center areas 
is not consistent with the requirement to use support only for the purpose 
“for which the support is intended.”  47 U.S.C. § 254(e); 4 CSR 240-
3.570(2)(A)(2).    

 
 

U.S. CELLULAR’S AUGUST 11, 2006, FILING  13 
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Q. WHAT IS YOUR OPINION REGARDING WHETHER U.S. CELLULAR’S 

FILING DEMONSTRATES AN INTENTION TO COMPLY WITH 

APPLICABLE FEDERAL AND STATE REQUIREMENTS? 

A. The filing is deficient.  It reflects that U.S. Cellular’s primary intent is to reinforce 

service to current customers and signal areas, by adding capacity and improving 

coverage in locations where its service already exists.  The maps included as 

Appendices 4 and 5 within U.S. Cellular’s filing show minimal expansion into 

unserved areas.  More particularly, its two-year network improvement plan does 

not meet the requirement to offer supported services “throughout” the service area 

for which U.S. Cellular seeks ETC designation.  47 U.S.C. § 214(e)(1); 4 CSR 

240-3.570(2)(A)(3).  The build out plan is meant to demonstrate a carrier’s ability 

and commitment to deploy service throughout its proposed service area.  Instead, 

U.S. Cellular essentially “stacks” its towers, enhancing service in areas it already 

serves, while ignoring a significant portion of its proposed service area. 
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Q. PLEASE EXPLAIN IN MORE DETAIL. 1 
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A. The federal and state requirements identified above require an ETC to offer 

service “throughout” the service area for which ETC designation is received.  The 

FCC requires that support be used to offer service throughout the designated area 

within a reasonable time frame.  While the FCC requires submission of a five-

year network improvement plan, the Commission has determined that submission 

of a two-year network is acceptable.  In any case, at its proposed pace, U.S. 

Cellular could take a lot longer than five years to use high-cost funds for their 

intended purpose by building “throughout” the area for which it seeks ETC 

designation.  Also, this Commission’s rules hold as a guiding principle that 

“consumers in all regions of Missouri, including those in rural, insular and high 

cost areas will have access to telecommunications [services].”  4 CSR 240-

3.570(2)(A)(III).  If U.S. Cellular uses high-cost support to improve capacity and 

improve signal for pre-existing service areas, U.S. Cellular is ignoring this key 

principle and not committing to provide service to the entire service area within a 

reasonable time frame.  As U.S. Cellular notes in its filing (at p. 3), “far more than 

39 cell sites will be required” for it to meet its “commitment” to serve throughout 

its proposed ETC area.  Yet, U.S. Cellular plans to use most of the support to 

“provide improved coverage,” not to provide initial service throughout its 

proposed service area so additional consumers can benefit from the use of the 

high-cost support. 
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Q. WOULD U.S. CELLULAR’S OBLIGATION TO OFFER SERVICE 

THROUGHOUT THE AREAS FOR WHICH IT SEEKS ETC STATUS BE 

EXCUSED WERE HIGH-COST FUNDS TO BE REDUCED?   
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A. No.  U.S. Cellular’s filing (at p. 4) states: “Because U.S. Cellular’s federal 

support is limited by the number of customers it actually serves, it can only 

undertake network improvements at a pace commensurate with the support it is 

scheduled to receive.”  U.S. Cellular is not absolved of its obligation to offer 

service throughout its proposed service area just because federal USF support 

may not be what U.S. Cellular expects to receive.  U.S. Cellular came to this 

Commission of its own volition asking to be granted ETC status.  ETC status 

holds risks for every ETC carrier, among them the possibility that support could 

decrease or end completely.  Regardless, should this risk materialize, the carrier’s 

obligation to service throughout the designated area within a reasonable time 

frame continues.  

 

Q. DOES U.S. CELLULAR’S FILING SUPPORT ITS TESTIMONY 

RELATED TO THE PUBLIC INTEREST SHOWING? 

A. No.  The Direct Testimony of Don J. Woods (at pp. 9-10) states: “In an area 

where fields are being worked far from the road,…the availability of wireless 

communication can literally save a life.”  The Direct Testimony of Nick Wright 

(at p. 15) states:  “It is one thing to build service to a main roads or large town, 

however, only when a company is committed to individuals that do business on 

the remote gravels roads and fields, does a consumer have reliable and safe 

 4



 

service.”  Mr. Wright’s Direct Testimony also stated (at p. 16) that the presence of 

wireless service creates economic opportunities.   
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Despite its testimony emphasizing heath and safety, and economic development, 

U.S. Cellular is improving service primarily in areas that it already serves instead 

of bringing service out to the gravel roads and fields it talked about in its earlier 

testimony.  

 

Q. CAN U.S. CELLULAR USE ITS HIGH-COST SUPPORT TO BUILD OUT 

ITS NETWORK IN THE WIRE CENTERS OF AT&T MISSOURI? 

A. In my opinion, no.  As of July 1, 2006, AT&T Missouri receives no federal USF 

support for any of its wire centers.2  This includes the Interstate Access Support 

(“IAS”) that AT&T Missouri previously received.  Thus, all AT&T Missouri wire 

centers are considered to be non-high cost.  The Commission, in its final order its 

ETC rule (4 CSR 240-3.570) emphasizes that “as [U.S. Cellular] notes, the 

Telecommunications Act states support will only be used for the ‘provision, 

maintenance, and upgrading of facilities and services for which the support is 

intended.’” (31 Mo. Reg. 793).  This reflects the federal requirement to use 

support only for the purpose “for which the support is intended.”  47 U.S.C. § 

254(e); see also, 4 CSR 240-3.570(2)(A)(2).  The use of high cost support in a 

 
2 Under the FCC’s rules, “[a] competitive eligible telecommunications carrier serving loops in the service 
area of a non-rural incumbent local exchange carrier shall receive support for each line it serves in a 
particular wire center based on the support the incumbent LEC would receive for each such line.” 47 CFR § 
54.307(a)(1).   
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non-high cost wire center is not using the support for which it is intended, i.e., for 

high-cost wire center areas. 

 

Q. SHOULD THE COMMISSION GRANT ETC STATUS TO U.S. 

CELLULAR IN AT&T MISSOURI’S WIRE CENTERS? 

A. No.  U.S. Cellular plans to build out only to the extent it receives USF high-cost 

support, not throughout the wire center areas for which it seeks ETC status.  

Additionally, since there is no high-cost support available to U.S. Cellular in 

AT&T Missouri’s wire centers, U.S. Cellular cannot use high-cost funds to build 

out in these areas.  Therefore, U.S. Cellular should not be designated as an ETC in 

the AT&T Missouri wire center areas. 

 

Q. DOES THIS CONCLUDE YOUR TESTIMONY? 

A. Yes. 
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