
BEFORE THE MISSOURI PUBLIC SERVICE COMMISSION

SOUTHWESTERN BELL TELEPHONE, L.P. 
)


D/B/A SBC MISSOURI’S PETITION FOR
)

COMPULSORY ARBITRATION OF 

)
Case No. TO-2005-0336

UNRESOLVED ISSUES FOR A SUCCESSOR
)

AGREEMENT TO THE MISSOURI 271

)

AGREEMENT (“M2A”)



)

REBUTTAL TESTIMONY OF 

EDWARD J. CADIEUX
ON GENERAL TERMS AND CONDITIONS DISPUTED ISSUES

ON BEHALF OF 

THE CLEC COALITION







Carl J. Lumley, #32869







Leland B. Curtis, #20550







130 S. Bemiston, Suite 200







St. Louis, Missouri 63105







(314) 725-8788







(314) 725-8789 (FAX)







Bill Magness







Bradford W. Bayliff







Susan C. Gentz







Valerie P. Kirk







Casey, Gentz & Magness, L.L.P.







98 San Jacinto Blvd., Ste. 1400







Austin, TX  78701







Telephone:  512/480-9900







Facsimile:   512/480-9200







ATTORNEYS FOR THE 







CLEC COALITION

May 19, 2005

TABLE OF CONTENTS

Executive Summary
3
Introduction and Witness Qualification
4
References to Section 271 and 272
CLEC Coalition Issue 1
5
Definition of “End User”

CLEC Coalition Issue 23
8
Contract Expiration

CLEC Coalition Issue 4(a)
11
Contractual Novation

CLEC Coalition Issue 21
13
Executive Summary


Edward J. Cadieux, Senior Regulatory Counsel for NuVox Communications, testifies on rebuttal as follows:

  
References to 271 and 272 commitments:  SBC is attempting to limit its obligations to those applicable to all telecommunications carriers and all ILECs in Section 251.  SBC is not just an ILEC; it is also a BOC subject to Section 271.  Sections 251 and 271 are tied together by the terms of Section 271.  This purpose of this arbitration proceeding is to create a comprehensive interconnection agreement that will govern the relationship between the parties; that business relationship encompasses many issues that are not specifically listed in the Telecommunications Act but it is appropriate to address all of them in this agreement.  This GT&C issue concerns an acknowledgement in the “Whereas” clauses of the commitments made by SBC to gain its 271 authority; it should not be confused with the 271 issues in the UNE attachment that address incorporating checklist items into the agreement.

“End User” as a defined term:  Contrary to SBC’s representations, the CLEC Coalition has not substituted the term “customer” for “end user” in the proposed agreement.  Instead, the Coalition is opposed to defining the term “end user” as it is used in many different contexts throughout the agreement when SBC’s purpose and intent for defining the term seems to be limited to UNE issues.  Any restrictions on resale of UNEs should be addressed in that attachment, rather than creating a blanket retail-only proscription throughout the contract that can have inadvertent consequences.
 
Contract Expiration:  The CLEC Coalition and SBC agrees with most of the terms governing contract expiration.  The primary difference is the Coalition’s express consideration of what will happen if the arbitration of a successor agreement takes more than ten months.  To prevent inadvertent contract expiration, that eventuality should be addressed in the terms of this agreement.

Contractual Novation:  SBC has proposed a clause that is redundant of another section of the contract.  It is superfluous and should not be approved.
Introduction and Witness Qualification

Q.
MR. CADIEUX, PLEASE STATE YOUR NAME AND ADDRESS.

A.
My name is Edward J. Cadieux.  My business address is 16090 Swingley Ridge Road, Suite 450, Chesterfield, Missouri 63017.  I am employed by NuVox Communications (“NuVox”) in the position of Senior Regulatory Counsel.

Q.
ARE YOU THE SAME EDWARD J. CADIEUX WHO FILED DIRECT TESTIMONY IN THIS CASE?
A.
Yes.

Q.
WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR REBUTTAL TESTIMONY?

A.
My testimony addresses certain General Terms and Conditions (“GTC”) DPL issues raised by the CLEC Coalition in this proceeding, and rebuts the direct testimony filed by witnesses for SBC Missouri.

Q.
ON WHOSE BEHALF ARE YOU TESTIFYING?

A.
I am testifying on behalf of Big River Telephone Company, LLC; Birch Telecom of Missouri, Inc., ionex  communications, Inc.; NuVox Communications of Missouri, Inc.; Socket Telecom, LLC; XO Communications Services, Inc., formerly known as and successor by merger to XO Missouri, Inc. and Allegiance Telecom of Missouri, Inc.; and Xspedius Management Co. Switched Services, LLC, dba Xspedius Communications, LLC (collectively, the “CLEC Coalition”).

References to Section 271 and 272

· CLEC Coalition Issue 1:  Should the M2A successor interconnection agreements continue to reflect the commitments SBC made to the Commission and CLECs in order to obtain Section 271 relief?

 [Responding to Quate Direct at 4-6]
[Responding to Silver Direct at 6-23]
Q.
SBC WITNESS MS. QUATE CONTENDS THAT SECTIONS 251 AND 252 OF THE ACT NEED NOT REFLECT ANY OF SBC’S OBLIGATIONS UNDER SECTION 271.  DO YOU AGREE?

A.
No.  I strongly disagree with SBC’s position that Section 271 obligations cannot or should not be addressed in the M2A successor.  There is certainly a distinction in the Telecommunications Act of 1996 between obligations under Section 251 and obligations under Section 271 – but it is not the distinction that Ms. Quate argues is there.  Section 251 establishes the obligations of all carriers.  For example, Section 251(a) establishes the general duty of “each telecommunications carrier” to interconnect with other telecommunications carriers.  Similarly, Section 251(b) lists obligations of all “local exchange carriers.”  Finally, Section 251(c) lists the additional obligations of “incumbent local exchange carriers.”  SBC is attempting to limit the contents of the M2A successor agreement to those ILEC obligations.  But SBC is not just an ILEC; it is also a Bell Operating Company, i.e., a BOC.  It is therefore additionally subject to a special section – 271.  That section provides a whole host of obligations that must be maintained if the BOC is to provide interLATA service – the “competitive checklist.”  And Section 271 specifically requires that the BOC have interconnection agreements approved under Section 252 that meet the requirements of the competitive checklist.


The fact that there is no reference to Section 271 in Section 251 is of no consequence here.  Congress did not muddy Section 251 with reference to obligations that do not apply to the hundreds of ILECs that are not also BOCs.  Instead, Congress tied the two sections together by making references in Section 271 to Sections 251 and 252 – thereby solidifying its intention that the BOCs have continuing obligations in order to maintain their rights to provide interLATA service.  SBC’s focus on only the words of Section 251 will not make the words of Section 271 go away.
Q.
DO YOU AGREE WITH MS. QUATE’S STATEMENT THAT SECTION 252 DOES NOT AUTHORIZE STATE COMMISSIONS TO IMPOSE ANY SECTION 271 DUTIES WHEN THE COMMISSIONS ARBITRATE INTERCONNECTION AGREEMENTS?

A.
Again, I strongly disagree.  The purpose of this proceeding is to arbitrate disputes and create a new interconnection agreement with business rules that will govern the transactions between the Parties.  Certainly many aspects of the interconnection agreement concern Section 251 rights and obligations.  But even prior to the M2A, the interconnection agreements between SBC and CLECs contained many provisions that had no express basis in Section 251.  The Parties have used their interconnection agreement to address all aspects of their business relationship, including many topics that were not strictly required by Section 251.  For example, Section 251 does not explicitly require that the Parties’ rights regarding liabilities, warranties, insurance, dispute resolution, billing, etc., be included in their interconnection agreement, but for eight years now, both the ILECs and CLECs have recognized that an interconnection agreement should address all aspects of their business relationship.  So, any provisions that govern the Parties’ relationship should be subject to arbitration by the PSC.  The Commission should decline SBC’s notion of a narrow proceeding and instead include all aspects of the Parties’ relationship in the interconnection agreement.
Q.
DO YOU HAVE ANY RESPONSE TO MR. SILVER’S TESTIMONY ON THIS ISSUE?

A.
Yes.  Mr. Silver lists GT&C Issue 1 as being one of the issues he addresses on pages 6-23 of his direct testimony.  However, the entire focus of that testimony is on UNE issues, and he does not actually offer any testimony on whether the listing of Section 271 commitments found in the current M2A’s “Whereas” clauses should be carried over to the successor agreement.



As I indicated in my direct testimony, this GT&C issue should not be confused with the Section 271 issues that are being addressed in the UNE portion of this proceeding.  Instead, this issue addresses language in the GT&C “Whereas” clauses, whereby SBC acknowledges that it made commitments in order to gain its Section 271 authority and agrees that such commitments are ongoing.
Definition of “End User”

· CLEC Coalition Issue 23:  Should the phrase “End User” be explicitly defined in this ICA?

[Responding to Smith Direct at 35-42]
Q.
MR. SMITH CLAIMS THE CLEC COALITION HAS TRIED TO SUBSTITUTE THE TERM “CUSTOMER” FOR EACH INSTANCE OF “END USER” IN THE CONTRACT.  IS THIS CORRECT?

A.
No.  The CLEC Coalition substituted the terms “customer” for “End User” in many parts of the T2A, in the Texas arbitration.  However, the Coalition has not done that in Missouri.  Instead, we have consistently replaced SBC’s defined-term “End User” with the undefined “end user.”  There is therefore no need for the Commission to address Mr. Smith’s contentions concerning the substitution of “customer” for “end user.”
Q.
ARE YOU AWARE OF ANY PROBLEMS THAT HAVE ARISEN IN MISSOURI AS A RESULT OF AN INCORRECT INTERPRETATION OF THE CURRENTLY UNDEFINED TERM “END USER”?

A.
 No. The Parties have been operating under the M2A for years with “end user” as an undefined term, and I am not aware of that ever having created a problem.  Indeed, it is telling that Mr. Smith has not provided a single documented instance of confusion nor mentioned any specific disputes that have arisen because the term was not previously defined.

Q.
AT PAGE 42 OF HIS TESTIMONY, MR. SMITH CLAIMS SBC’S PROPOSED DEFINITION DOES NOT PRECLUDE A CLEC FROM HAVING A WHOLESALE BUSINESS RELATIONSHIP WITH AN IXC, CAP, OR CMRS PROVIDER.  DO YOU BELIEVE THAT IS CORRECT?

A.
I am glad that SBC does not intend to cut off our relationships with IXCs, CAPs or CMRS providers.  If that is so, however, why is SBC insisting on defining a term that is used literally hundreds of times throughout the agreement as excluding provision of service to IXCs, CAPs and CMRS providers?  Mr. Smith also conveniently omits the gray areas such as whether SBC is intending to restrict a CLEC’s provision of service to Internet Service Providers.  Mr. Smith also neglects to mention whether SBC intends to prohibit CLECs from having other CLECs as customers as well.



I have discussed in detail in my direct testimony why SBC’s attempts to limit the scope of our customer base is without foundation under the law, and anti-competitive in nature.  If SBC believes it has a legal basis to restrict the resale of particular UNEs pursuant to applicable FCC rules or federal law, then it should include that in its UNE testimony only.  The imposition of a blanket “retail-only” restriction throughout the Interconnection Agreement is a shortcut to disaster.

Q.
IS MR. SMITH’S SUMMARY OF THE TEXAS DECISION IN THE EPN CASE ACCURATE?

A.
No.  As an initial matter, Mr. Smith seems to be bringing up the Texas docket to bolster his point that the CLEC Coalition should not be substituting the term “customer” for “end user.”  As I stated above, that may have been an issue in Texas, but it is not the issue in Missouri.  Second, contrary to Mr. Smith’s representations, the Texas PUC’s decision in Docket Nos. 25188 and 26904 did not bar CLECs’ wholesale business.  The Texas PUC’s ruling expressly stated it was intended to be consistent with its prior ruling that EPN’s predecessor could use UNEs to carry traffic for other telecommunications providers regardless of who is serving the retail, local end-user customer.
  The Texas PUC simply did not outlaw the provision of wholesale service in all cases. 

Q.
DO YOU BELIEVE MR. SMITH HAS ADEQUATELY JUSTIFIED HAVING “END USER” AS A DEFINED TERM THROUGHOUT THE AGREEMENT?

A.
No.  Even though Mr. Smith admits at page 36 of his direct testimony that the term “end user” is used throughout the agreement, his testimony is strictly directed to the limited issue of whether a CLEC may resell UNEs to other carriers.  SBC has not taken a targeted approach to reach its stated goal of establishing UNE resale restrictions; instead it has created a blanket defined term throughout the Agreement without evaluating whether the resale restriction is appropriate in any given circumstance.  Such an untargeted approach can have unintended consequences.



Mr. Smith’s position on this issue is fundamentally premised on the contention that CLECs are not permitted under the law to use UNEs to provide service to their wholesale customers.  The CLEC Coalition disagrees with Mr. Smith on that issue; but even if one assumed for the sake of argument that SBC is correct on that point, it would not justify SBC’s use of “End User” as a defined term throughout the interconnection agreement because the interconnection agreement has a broader scope than just the availability of UNEs.  For example, interconnection is another fundamental obligation under the Telecommunications Act and SBC’s language might be construed to permit SBC to deny interconnection to CLECs to the extent CLECs utilize interconnection (the two-way exchange of traffic and the facilities that permit same) with SBC in the process of providing wholesale service.  Mr. Smith does not even attempt to posit an argument as to why interconnection could be denied to CLECs in their provision of service to wholesale customers.  Similarly, collocation is undeniably an SBC obligation under the Act and the interconnection agreement and, likewise, Mr. Smith makes no attempt to argue that collocation is available to CLECs only to the extent of their provision of service to retail customers.  Thus, it becomes clear that Mr. Smith’s argument is really a UNE availability issue that should be addressed in determining issues related to the UNE attachment, not here.  SBC’s attempt to inject limiting language throughout the General Terms and Conditions and other non-UNE provisions of the agreement is improper on its face.  SBC’s position as articulated by Mr. Smith goes to what language should go into the UNE Appendix.  It is only in that attachment that the Commission should even consider having “end user” as a defined term, and then only in ways consistent with the law.

Contract Expiration

· CLEC Coalition Issue 4(a):  What terms and conditions should apply to the contract after expiration, but before a successor ICA has become effective?

 [Responding to Quate Direct at 53-55]

Q.
MS. QUATE STATES THAT SBC’S LANGUAGE PROVIDES CLARITY AS TO WHAT HAPPENS BETWEEN THE TIME THIS AGREEMENT EXPIRES AND A SUCCESSOR GOES INTO EFFECT.  DO YOU AGREE?

A.
No.  Ms. Quate implies – incorrectly – that only SBC has addressed what happens between the time this agreement expires and a success goes into effect.  In fact, the example that Ms. Quate gives (at page 54) of SBC’s language providing for a month-to-month extension of the agreement (See section 4.4) is actually agreed language – so it is the Coalition’s language as well as SBC’s.  


Ms. Quate also states that “once served notice of termination and during the negotiation of a successor agreement, the current agreement will continue in full force until replaced by a successor agreement, either through negotiation or arbitration.”  SBC’s contract language is unclear, however, as to whether the contract will continue in effect if the standard arbitration process takes longer than 10 months.  In contrast, the Coalition’s language in Section 4.3 expressly provides that, once an arbitration has begun, the contract continues to be in effect until that arbitration is concluded.



This additional CLEC-proposed language is intended to allow for any contingencies such as that which has just occurred in the X2A successor proceedings, where regulatory uncertainty and issues beyond the Parties’ control created greater than a 10-month gap between the request for negotiations and the final implementation of a complete successor agreement.  The CLEC Coalition has proposed language that acknowledges the standard 10-month time frame, but permits a greater gap when circumstances warrant.  Such a gap has occurred in the X2A successor proceedings, where the FCC’s pending rules required stretching out the proceedings in order to incorporate those rules.  Having just experienced this contingency, it is foolish not to address it in the successor interconnection agreement.
Contractual Novation

· CLEC Coalition Issue 21:  Should this successor ICA be left silent as to whether it constitutes a contractual novation of the predecessor contract?

 [Responding to Quate Direct at 77]

Q.
HAS MS. QUATE PROVIDED ANY VALID REASON FOR THE INCLUSION OF SBC’S PROPOSED LANGUAGE ON CONTRACTUAL NOVATION?

A.
No.  Ms. Quate merely says “it is perfectly reasonable to expect the new agreement, once approved by the Commission, to supercede the prior agreement.”  I agree.  But Ms. Quate does not explain why agreed Section 39.1, which has virtually identical language, does not accomplish the same purpose.  There is simply no need for a redundant paragraph here.
Q.
DOES THIS CONCLUDE YOUR REBUTTAL TESTIMONY ON GENERAL TERMS AND CONDITIONS?
A.
Yes, it does.
� 	Petition of El Paso Networks, LLC for Arbitration of an Interconnection Agreement with Southwestern Bell Telephone Company, Docket No. 25188, Order Approving Revised Arbitration Award and Interconnection Agreement at 3 (Aug. 31, 2004).
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