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AFFIDAVIT

I, Jeffrey T. Kaiser, under penalty of perjury, and pursuant to Section 509.030, RSMo, state

that I am Vice President of Operations for Missouri American Water Company, that the

accompanying testimony has been prepared by me or under my direction and supervision; that if

inquiries were made as to the facts in said testimony, I would respond as therein set forth; and that

the aforesaid testimony is true and correct to the best of my knowledge and belief.

fcyf. Raised

December 17, 2021
Dated
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SURREBUTTAL TESTIMONY

JEFFREY T. KAISER

1 I. INTRODUCTION

2 Q. Please state your name and business address.

3 A. My name is Jeffrey T. Kaiser and my business address is 727 Craig Road, Creve Coeur

MO.4

5 Q. Are you the same Jeffrey T. Kaiser who previously submitted direct testimony in this

6 proceeding?

7 A. Yes.

8 II. EUREKA APPLICATION

9 Q. On Page 8 of Staff witness Curt B. Gateley’s Rebuttal Testimony, he states that “Mr.

10 Kaiser asserts that once MAWC completes construction of new water main to Eureka,

the City’s existing wells will be used only as an emergency back-up water supply.” Is11

this accurate?12

While it is true the that actual wells will remain in service only as an emergency back-up13 A.

to the proposed transmission main, this statement does not accurately reflect my testimony14

on the issue. As I discuss on page 7 of my Direct Testimony, the actual wells are only a15

small part of the existing water supply infrastructure, and my testimony also includes16

discussions regarding the use of other assets at the well sites such as the storge tanks and17

booster pump stations, chlorine storage and feed systems, pressure monitors, SCADA18

controls, and standby power generators which will remain in day-to-day use as critical19

portions of the distribution systems. The wells are only a small portion of the well site20

investments.21
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Did your Direct Testimony also include a discussion of the most cost-effective long-l Q-
term water supply solution for the City of Eureka?2

Yes, it did.3 A.

What was the conclusion of that discussion?4 Q.
Based on the evaluation of the engineering report by Bartlett and West Engineers, the cost5 A.

to upgrade the City’s well water treatment systems to improve the water quality would be6

approximately $1 million higher than the estimated cost of the proposed transmission main.7

In addition to the cost of these improvements, the ongoing operational costs of the wells8

would exceed those of suppling water from MAWC’s St. Louis County system. Therefore,9

as stated on page 5 of my Direct Testimony, the pipeline supply approach “is the lowest10

long term cost approach to meeting the water needs of the City.”11

III. OTHER TOPICS12

13 Q. The Staff Recommendation presented in Mr. Gateley’s Rebuttal Testimony (Sched.
CBG-r2) includes on page 5 a list of perceived “deficiencies,” the first of which is that14

“The report is not signed, sealed, and dated, rendering the report improper to use for15

these proceedings.” Do you agree with this statement?16

No, I do not. As detailed in my responses to the Staffs Data Requests (DR) 65 and 6617 A.

(attached as Schedule JTK-2 and JTK-3 respectively), the report provided by Flinn18

Engineering provides a high-level review of the condition of the system and estimates the19

construction costs and depreciated book value of the assets. It does not include any20

technical engineering analysis or evaluation of the capacity or integrity of the infrastructure21

in question, nor does it include recommendations for improvements that would require22

engineering evaluation or judgement. Therefore an engineering seal would not be required23
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for this type of report.1

2 Q. Are you a professional engineer?

Yes. My opinion is based upon my understanding of such requirements after being a3 A.

practicing Professional Engineer for over thirty years.4

5 Q. For what type of report would you expect to sec a signed/sealed report?

6 A. A good example is found in the Bartlett and West report, about which Staff inquired in DR

66. That report includes “An evaluation of membrane treatment” and “Concept level RO7

membrane equipment requirements”. The Bartlett and West report also states, “The main8

purpose of this report is to develop a set of conceptual design criteria for adding RO9

membrane treatment”. These are the engineering type activities for which I would expect10

to see a signed and sealed report.11

12 Q. What was Staff’s basis for the allegation that the Flinn Report need to be signed and

sealed?13

14 A. Information provided by Staff in response to MAWC DR 71 (attached as Schedule JTK-
4) cited a single e-mail response from the Missouri Board for Architects, Professional15

Engineers, Professional Land Surveyors and Professional Landscape Architects, (the16

Board) regarding the need to seal a “technical report” as the basis for such allegation. The

Board response cited 20 CSR 2030-3.060 regarding the use of a professional engineering

17

18

seal on “technical submissions”.19

20 Q. Did that e-mail change your opinion?

21 A. No. As explained above, the Flinn Report is not the type of report addressed by 20 CSR

2030-3.060. The information provided in the Flinn Report is a compilation of data,22
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construction cost and depreciation calculations, and a general high level assessment of the1

overall condition of the facilities in question. This report could have been prepared by

anyone with similar experience in the water and wastewater field and the fact that the report

was prepared by someone who is also an engineer, does not make it a technical submission

as described in 20 CSR 2030-3.060 or require it to be sealed, signed, and dated by an

2

3

4

5

engineer. As I previously stated, I do not believe the Flinn Report requires a professional6

engineering seal based on my understanding of the requirements of 20 CSR 2030-3.0607

and my personal experience of more than 30 years as a professional engineer Licensed in8

the State of Missouri.9

10 Q. Does this conclude your surrebuttal testimony?

Yes.11 A.
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WA-2021-0376
Schedule JTK-2
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PSC 0065

DATA INFORMATION REQUEST
Missouri-American Water Company

WA-2021-0376/SA-2021-0377
Eureka Acquisition

Requested From: Nikki Pacific

10/19/2021Date Requested:

Information Requested:

Does MAWCrequire any technicalengineering reports provided by consulting engineers to be signed
and sealed by a Professional Engineer? If yes,please identify the types of reports and provide an
explanation as to why they are required to be signed and sealed.

Requested By: MarkJohnson

Information Provided:

Yes. Technical engineering reports such as design memorandums,preliminary designreports, and
reports relatedto engineering analysis such as hydraulic or structural calculations,modeling of
engineered systems, or treatment process evaluations would typically be signed and sealed by a
professional engineer as required by 20 CSR 2030-3.060.
Reports that happen to be from engineers that are non-technical in nature and do not present
engineering analysis, do not proceed engineering design, or that simply summarize field observations
or data gathering and non-engineering analysis related calculations would not necessarilybe signed
and sealed as this is not required by 20 CSR 2030-3.060.

Responsible witness:JeffreyT Kaiser, P.E.
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PSC 0066

DATA INFORMATION REQUEST
Missouri-American Water Company

WA-2021-0376/SA-2021-0377
Eureka Acquisition

Requested From:

Date Requested:

Information Requested:

Nikki Pacific

10/19/2021

Bartlett & West technical engineering reports prepared for the City of Eureka are signed and sealed by
a Professional Engineer. Please provide an explanation for the differences in technical nature of the
engineering reports that would lead to a decision for the Flinn report to not be signed and sealed.

Requested By: Mark Johnson

Information Provided:

The difference in these reports is pointed out in the Executive Summary of the Bartlett and West
Report. Among other statements, page 1-1of the Executive Summary states:

"An evaluation of membrane treatment was complete for each of the City's
treatment Facilities"

"Concept level RO membrane equipment requirements for well 1,5,6,8 and 10
were developed"

On page 1-2 of the Executive Summary the report states;

"The main purpose of this Report is to develop a set of conceptual design criteria for adding RO
membrane treatment and any associated work resulting from the addition. A regulator-approved pilot
study is required before advancing the design."
The Bartlett and West report is of a technical nature that involved engineering analysis and is related to
design of public works facilities. Its development required engineering calculations, analysis of water
quality data to determine appropriate treatment methodologies, recommendations for upgrading
electrical and pumping systems, and the development of preliminary design drawings. These are the
type of engineering activities specifically addressed by 20 CSR 2030-3.060. This information may also
constitute a basis of design that would be included in permit applications submitted to the Missouri
Department of Natural Resources that would require a professional seal and signature.

By contrast, the Flinn Report states:

'The purpose of the engineering report is to provide a high-level review of the
condition of the system, estimate the 2019 installation cost, and estimate the
depreciated book value of assets."
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This type of work is often completed by individuals without engineering licenses or engineering
education such as contractors, estimators, and accountants or financial professionals. It is important to
note that there is no requirement for a technical report by a professional engineer in Missouri House
Bill 142 which established the process under which this acquisition has been developed.
This is my understanding of such requirements after being a practicing Professional Engineer for over
thirty years.

Responsible witness: Jeffrey T Kaiser, P.E.
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WA-2021-0376
Response to DR 0071:

From:Kempker, Judy <iudv.kempker@pr.mo.gov>
Sent:Wednesday, September 15, 202111:59 AM
To: Harris, Andrew <Andrew.Harri5@psc.mo.gov>
Subject:FW: Engineer’s seal inquiry

Andy,

Please be advised that Board Rule 20 CSR 2030-3.060(3) requires the licensee to affix his/her signature
and place the date when the document was originally sealed, at the minimum, to the original of each
sheet in a set of all final technical submissions that include, but are not limited to,...reports..."

Paragraph (4) of that same rule states, "When revisions are made the licensee who made the revisions,
or under whose immediate personal supervision the revisions were made, shall sign, seal, and date each
sheet and provide an explanation of the revisions..."

For your ease of reference, here is the link to that
rule: https://www.sos.mo.gov/cmsimages/adrules/csr/current/20csr/20c203Q-3.pdf

If I can be of further assistance, please do not hesitate to contact me.

Judy Kempker
Executive Director
Missouri Board for Architects, Professional Engineers, Professional Land Surveyors and Professional
Landscape Architects
Missouri Department of Commerce & Insurance
573-751-5063
iudy.kempker@pr.mo.gov
Sign up for APELSLA news

®DCI
From:Harris, Andrew <Andrew.Harris@psc.mo.gov>
Sent: Wednesday, September 15, 20218:15 AM
To: moapeplspla@pr.mo.gov
Cc:Gateley, Curtis <Curtis.Gatelev@psc.mo.gov>: Buttig, David <David.Buttig@ psc.mo.gov>
Subject: Engineer's seal inquiry

This question is in regards to professional engineering work and a requirement to seal a final
engineering report.

If a professional engineer prepares a technical report that assesses, and provides a professional
engineering opinion, covering the condition and value of a municipal water and sewer system(s), shall
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that report require an affixed seal, signature and date? Further, shall revision of that report require seal
and explanation of the revision(s)?

Thank you,

Andy Harris

Andrew HarrCy, Pd.
Missouri Public Service Commission
Senior Professional Engineer
PO Box 360
Jefferson City, MO 65102
573-751-7162
Andrew.HarrisgQpsc.mo.gov
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